Dětský den a fotbal svobodní vs. ženatí



Zemědělství žije aneb dětský den v Zámrskách

Rok se s rokem sešel a přišel čas na tradiční dětský den zakončený fotbalovým zápasem Ženatí versus Svoboní. Bez této akce si u nás neumíme léto ani představit. Již po několik let se snažíme, aby naše dětské dny byly tématické a hlavně poučné. V loňském roce jsme si vyzkoušeli první pomoc, ošetřování či volání tísňových linek, tedy téma zdravotnictví a letos přišla řada na zemědělství. Zemědělství je všude kolem nás, tedy zvláště na vesnicích, a my často ani nevíme co nám roste na poli za domem. Co ještě nedávno živilo naše prarodiče a rodiče je dnes v pozadí naší konzumní společnosti.A to jsme se rozhodli změnit,alespoň na jedno odpoledne. Za přispění firmy Skalagro, a.s. Skalička se uskutečnil v Zámrskách dětský den s názvem Zemědělství žije, o pořadatelsví se opět podělily Ženy v akci Zámrsky a Sbor dobrovolných hasičů Zámrsky. Dne 11.7.2015 ve 14:00 to vypuklo se vší parádou a že se bylo na co dívat. Na hřiště najely kombajny, bagr, postřikovač i traktory, no přehled zemědělské techniky a děti nevěděly co dříve jestli soutěžit nebo prolézat stroje. Sedm soutěžních zastavení bylo různorodých, přiřazovali jsme k obrázků názvy zemědělských strojů, učili se dojit krávu na gumových vemenech, pohmatem poznávali plodiny například fazole, kukřici, okurky, česnek. Poznávali jsme zeleninu i rostliny, kde děti musely přiřadit plodiny k rostlinám, dále jsme určovali zvířata, jezdili slalom s naloženými kolečky v holínkách, házeli podkovami aj. No bylo co dělat i na co se dívat. Ale stejně si myslím, že největší zážitky měly děti ze strojů, troubili na sebe z kabin, točili volanty a plnými doušky si uživaly této ne příliš časté možnosti si posedět třeba ve zmíněném kombajnu či postřikovači. Ale všechno jednou končí, a tak se hřiště zazelenalo,bohužel ne čerstvou trávou,ale tričky s heslem dne, které na sebe děti oblékly a společným vyfotografováním  a odjezdem veškeré techniky dětský den skončil. Úspěch to byl veliký, akce se moc povedla a všichni jsme byli nad míru spokojeni. Chtěla bych velmi poděkovat firmě Skalagro, a.s. Skalička za jak finanční, tak organizační výpomoc a prezentaci své činosti a ochotu zapůjčit techniku během žní. Zvláště chci poděkovat paní Marceli Vozákové a panu Václavu Vozákovi za detailní přípravu soutěží a všeho kolem,objetovali tomu spoustu času i energie čehož si moc vážíme. Rovněž děkuji Ženám a Hasičům za vzornou spolupráci.

Ale den nám ještě neskončil a na dětský den volně navázal již výše zmiňovaný tradiční fotbalový zápas Ženatí proti Svobodným. Rok od roku nám přibývá ženatých, ale zároveň nám naskakují i nové generace svobodných,takže složení týmů je proměnlivé. Zápas je to velice důležitý jako o mistrovství světa, ano tak vážně jej hráči berou,a proto se důsledně celé odpoledne popichují narážkami na věk apod. Kdysi platívalo, že kdo chtěl v tomto zápase vyhrát musel se oženit. Poslední dobou už to až taková pravda nebývala,ale v letoším roce se stala věc nevídaná. Obvykle zápasy končívaly vysokými počty branek a tentokráte v regulérním čase padly branky jen čtyři, konečný výsledek byl tedy nerozhodný a přišly penalty, které rozhodly. Letos jsou v Zámrskách nelepší Ženatí. No a vzhledem k tomu, že se žádná akce v Zámrskách neobejde bez plně vybaveného kiosu, vítězství i prohru hráči řádně spláchli a napříč týmy oslavovali až do pozdních nočních hodin. Tak to byl událostmi nabitý 11.červenec 2015 v Zámrskách.

 

                                                                                                                     Zdeňka Hašová


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg