Pleteme z proutí



Datum konání:
5.3.2017

Návrat ke košikářství v Zámrskách

V roce 2015 a 2016 proběhl na Odborném učilišti v Kelči projekt „Návrat ke košikářství“. Ten byl zaměřen na přenesení lidové tradice nejen mezi vyučující, ale i mezi žáky. O projekt pletení z vrbového proutí projevila také řada zájemců z řad široké veřejnosti. Ti se do pletení zapojili hlavně v jarním tvoření a velikonočních výstav.

V  letošním předjaří se do pletení z proutí pustily ŽENY V AKCI v Zámrskách. Sešly jsme se v různém počtu po tři nedělní odpoledne v místním kulturním domě a začaly plést. Přišly i děti a těm pletení taky velice dobře šlo. Z připraveného vrbového proutí jsme se prvně pustili do pletení vrbové kytičky. Ti, kteří byli rychlejší si vytvořili i malé základy na košíky. Navedené proutí svázali ve vrchní části a vytvořili klícku …třeba na primulku. Ve druhém pletení jsme se společně pustili do pletení kužele. Tohle už nebylo tak náročné na pracnost, jako předchozí práce, ale výsledky byly také super. Ten kdo chtěl a měl prostor, zkoušel plést pomlázku. Do toho se zapojily hlavně děti. Na třetím pletení jsme vyplétali proutěnou kouli, která může být samostatně nebo i po dozdobení pěkným doplňkem v interiéru i exteriéru. Třešničkou na dortu byla proutěná srdce. Po celou dobu panovala super tvořivá nálada. Děvčata myslela i na chuťové buňky a dobroty, které upekly a ty byly příjemnou tečkou za tvořivým odpolednem. Děkuji, že jsem Vám měla možnost něco málo ze svých získaných zkušeností z projektu předat a spolu s Vámi tvořit. Byli jste všichni moc šikovní a věřím, že Vám vytvořené výrobky budou dělat velkou radost.

022.JPG


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg