Shrnutí 2018



Ženy v akci a rok 2018
Každý na začátku nového roku bilancuje. Jaký byl ten rok předešlý, co nám dal, co se nám povedlo a co ne? Tak i my se tímto článkem za naší loňskou činností ohlédneme, a že je za čím.
Prvním počinem roku byly samozřejmě volby prezidenta republiky ve dnech 12. – 13.1. Kromě toho navštěvujeme výroční valnou hromadu našich bratrů hasičů, kde jsme pravidelně zvány.
Trochu oddychu a pobavení nás čekalo na farním plese v Kelči dne 20.1., kde zabíráme čím dál více stolů. Kromě tance a zábavy samozřejmě utužujeme vztahy s farností a panem farářem, což dokládá vyslyšené pozvání na skleničku od všech zúčastněných Žen. Nevíme, jestli se nás otec Jan trošku nebál. Ale bylo to moc fajn a všichni jsme si to užili až do ranních hodin.
I druhé kolo volby prezidenta republiky proběhlo s naší účastí bez problému 26. – 27.1.
A přichází naše doména, maškarní bál. Tentokráte na téma Jedeme na dovolenou. Ač nám chlapi moc nevěřili, přesto jsme formou her za odpoledne procestovali celý svět. Bylo to náročné pro všechny, ale nám se podařilo přeměnit scénu s takovou rychlostí, že to ani v Národním divadle tak rychle neumí. Z maškaráku se nám stala oslava 45. narozenin Vaška Vozáka a tam jsme nemohly chybět. Dokonce jsme při té příležitosti oslavili i 39. výročí svatby s Oravovými. No večer, jak má být.
Dobročinnosti není nikdy dost, proto jsme se rozhodly pro háčkování chobotniček určených nedonošeným miminkům. Sešly jsme se 4.3 v Naší hospůdce u Alenky a háčkovaly o sto šest. Vzniklo 25 pestrobarevných chobotniček připravených pro nedonošeňátka, které jsme poslaly do Fakultní nemocnice Ostrava.
A abychom pořád neseděly doma, vyjíždíme 11.3 do světa nejen za kulturou. Zlákal nás kreativní veletrh v Olomouci. Spousta rukodělných výrobků, vlny, korálků, technik a káva, zákusky. Co víc si přát.
Oslav není nikdy dost a obzvlášť těch kulatých. Naše Janča Vinklárková nejen s námi oslavila své kulaté narozeniny a jak je v Zámrskách dobrým zvykem byla to velká show. Narozeniny bez pověstné scénky nejsou narozeniny. Takže se kulturák 17.3. otřásal v základech.
Kde se vzaly, tu se vzaly už jsou tu Velikonoce. Hezkou tradicí se stala návštěva výstav v Horním Újezdě a ve Všechovicích, kde obdivujeme výtvory nejen místních žen a snažíme se podpořit naše spolubojovnice v akci. Tudíž ani letos jsme 25.3. nechyběly.
30.4. ožilo výletiště u Luže. Po okrskovém kole soutěže v požárním sportu přišla řada na naše milé čarodějnice. Ve vší parádě jsme nastoupily, jedna hezčí než druhá. Jak říkají chlapi, konečně ukazujeme své pravé já. Všechny jsme přežily až na chudáka Kanimůru, ta opět shořela.
25.5. otevřela své brány oblíbená Zámrská kavárna, a to u příležitosti Noci kostelů. Ani tam nechybíme. Účast sice nebyla valná, ale přesto jsme si to užily.
Výjimečně jsme se na naši tradiční úklidovou seanci v kapli sv. Václava sešly již v červnu. Kaple po našem náletu zářila čistotou a voněla téměř novotou. Vše bylo připraveno na nadcházející hasičské oslavy. Byť to byly oslavy našeho SDH, ale vlastně tak trochu i naše. Jsme s nimi neodmyslitelně spjaty, některé manželstvím, jiné členstvím a zbytek přátelstvím. Takže bylo jasné, že nastoupíme v plné polní. 120 let není jen tak, zapotili jsme se opravdu všichni.
A už máme červenec, prázdniny začaly a s nimi i tradiční akce. 14.7. turnaj 4 obcí, kde se zapojujeme hlavně jako fanynky a dopingový tým v boudě. Samozřejmě ve vší počestnosti a v souladu se zákonem fair play.
Ach ty oslavy! No, co naplat slavíme rády, když je co. Náš obecní řezník Jirka Šulák nám dovršil krásných 50 let a my je oslavily s ním. Věřte nevěřte na jeho počest zarodil první a poslední klobáskovík v naší obci. Sláva to byla veliká.
28.7. přišel na řadu zápas Ženatí versus Svobodní. Tady to máme trošku těžší, někdy nevíme, komu fandit. Některým z nás nastoupili manželé i synové proti sobě. A abychom to nemusely úplně tak prožívat, radši jsme zabavily děti a to pískováním. Ukázalo se, že to byla dobrá volba nejen pro děti, i my jsme se pěkně vyřádily. A jelikož umíme v mžiku měnit scény večer se proměnil v oslavu 40. narozenin Peťky a Michala Perutkových. Na obávanou scénku taky došlo.
Již po druhé proběhla dne 17.8. u naší kapličky venkovní mše sv. ve které máme také tak trošku prsty.
8.9. nás trochu potrápilo počasí, stále jsme nevěděly kde a jestli uspořádat ukončení prázdnin. Nakonec se vše v dobré obrátilo a v rámci vyrábění lucerniček na lampioňák jsme se důstojně rozloučili s prázdninami.
Vzhledem k tomu, že velkolepá akce už proběhla v červnu oslavy sv. Václavy se nesly již v komornějším duchu. Přesto všechno 28.9. otevřela své vrata hasičárna, aby se zde usídlila Zámrská kavárna známá dobrotami místních žen a slavných pekařek. V zasedací místnosti obecního úřadu jsme nad fotkami zavzpomínali na červnové oslavy 120 let hasičů. Kdo chtěl mohl si z blízka prohlédnout hasičský prapor zakoupený mimo jiné i ze sbírky zámrských občanů. Obliba této akce roste a každý rok se nás schází víc a víc.
A opět jsou tu volby dne 5. – 6.10., tentokrát do zastupitelstva obce. To musíme zmínit, protože ve volební komisi sedělo rekordně šest Žen v akci.
28.10., 100 let od vzniku samostatného Československa jsme si připomněli i my v Zámrskách, a to lampiónovým průvodem s ohňostrojem. I my jsme hrdě nesly na bundách připnutou trikolóru, někteří měli i vlajky. A tradiční pohádku zpestřil kratičkým film o vzniku ČSR.
Listopadová oddechovka a inspirace na nadcházející vánoční svátky. 10. – 11.11. Kreativ Ostrava, tentokrát na etapy a ve dvou skupinkách. Ale i tak Ostrava stojí vždycky za to a my se rády přiučíme něčemu novému.
Přišel advent a s ním smršť akcí. Začalo to rozsvěcením Vánočního stromu 1.12. a pak už to jelo jak namydlené. 7.12. jsme opět čestnými hosty na hasičské výroční valné hromadě a hned druhý den po hlavě skáčeme do předvánočních dílniček pod taktovkou Anetky Perutkové. Abychom 9.12. volně vpluly do adventního koncertu v kapli a načerpaly energii na zpívaní koled 12.12.
15.12. kolotoč končí a to mysliveckou lečí , která byla poslední akcí před uzavřením kulturního domu. Loučení proběhlo, jak se patří s květinou a slzou v oku. Tímto myslivcům za všechny zúčastněné ženy a dívky děkujeme za milou pozornost v podobě rudé růže.
Překulily se nám vánoční svátky, na pořad dne přišel Silvestr. A s ním i tradiční fotbálek, kdy vyrážíme se svými rodinami na kus řeči, abychom aspoň část posledního dne v roce strávily v nejlepší společnosti. A to té zámrské. Slovo dalo slovo a novinka byla na světě. Novinkou je myšlen ohňostroj pro děti odpálený v 19:00. Moc se to dětem i nám líbilo a asi jsme založili novou tradici.
Uznejte sami loni jsme se pěkně zapotili a to všichni. Byl to perný, ale i úspěšný rok. Co víc si přát, odměnou je nám vždy vaše podpora a účast, proto to všechno děláme. Milé Ženy díky za to, že jste a za každé dobré nové ráno?? I když to vypadá, že kam nemůže ďábel pošle Ženu v akci. Do tohoto roku vám všem přejeme hodně zdraví, štěstí, elánu a spoustu radosti a těšíme se na další setkání s vámi.
Zdeňka Hašová a Helena Vozáková


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg