Shrnutí 2020



Ženy v roce 2020

Rok 2020 byl prapodivný i pro Ženy v akci. I když to ze začátku vůbec tak nevypadalo. Proto i na prahu tohoto roku se ohlížíme zpět, abychom zhodnotily naši činnost.

Začali jsme hodně zvesela a to díky pozvání našich bratrů hasičů na výroční valnou hromadu sboru dne 4.1. Je pravdou, že za ta léta už tam patříme a cítíme se jako rodné sestry. A co si budeme povídat, pomůžeme trošku i s cateringem, i když víme, že to chlapi bravurně zvládnou i bez nás.

Maškarní ples 18.1. potěšil opravdu všechny. Žádné shánění složitých a originálních masek, někteří se od rána ani nemuseli převléct z pyžama. Pyžamový bál s fotokoutkem a bezchybným kiosem byl bezkonkurenční, někteří účastníci dokonce kvitovali, že mohli ihned po příchodu domů zalehnout a nestresovat se převlékáním. Některé spací úbory byly zvláště nápadité, chlapi v nočních košilích třeba Václav se žirafou nabízející občerstvení, rodinka Mickey Mousů nebo tety s natáčkami, to nemělo chybu. Užili si malí i velcí a fotokoutek s postelí byl náležitě využit. Naštěstí nám nikdo neusnul i to je známka kvality.

1.únor se nesl ve znamení oblíbených kelečských šibřinek s nám dobře známou kapelou Takzatrup. Tuto akci sice nenavštěvujeme všechny, ale třeba přijde doba, kdy ano. A veselo je tu pořádně, už jen pohled na nápadité masky, které jsou někdy těžko uvěřitelné to je samo o sobě legrace, na parketě potkáte od důmyslného střihorukého Edvarda, přes bandu Šmoulů, také želvy Ninja, vánoční stromeček a v neposlední řadě splachovací záchod. Bránice dostávají zabrat už u dveří, k tomu dobrá hudba, co víc si přát. Užili jsme si nad míru.

Hned 8.února naše delegace svou přítomností obohatila farní ples v Kelči. Tento ples navštěvujeme každoročně, v hojném počtu a hlavně rády. Utužujeme vztahy s farností, ale také máme důvod obléct gala. Přece jen ty plesové šaty nenosíme tak často jako tepláky. Rády zajdeme na kus řeči a trochu dobrého moku s panem farářem a parket nám také není cizí. I zde platí heslo, že kde je Zámršťák, tam je veselo.

Užily jsme si i divadelní představení souboru Ventyl z Drahotuš, které proměnilo pódim našeho kulturního domu na prkna, která znamenají svět 23.2. To, že jsme milovnice kultury je o nás známo a žádné divadlo v Zámrskách si nenecháme ujít. I tentokrát nás pobavilo téma Nový začátek, pubertální dcera, uzkoprsá matka a jeden bezdomovec. Zdánlivě nemožná kombinace, přesto spousta legrace. Někteří jsme se opravdu poznali, hlavně své dcery, toho bezdomovce pravda doma nemíváme. Nutno říci, že si herci velmi pochvalovali nové zázemí kulturního domu, konečně nic nehučelo, nebyla tam zima a nové jeviště jim sedlo do bot. O občerstvení a péči nemluvě. To prostě potěší.

Konec února však měl velmi smutnou tečku a to s odchodem naší skalní fanynky paní Hašové. Moc nás to všechny zasáhlo a vlastně poprvé za naši existenci jsme se loučily s naší čestnou členkou, kterou paní Hašová bez pochyb byla. Byly jsme její děvčátka a na její rumové kuličky a pekařské výtvory, každý úsměv a pochvalu nikdy nezapomeneme. I my jsme ji na její poslední cestě vyprovodily, ne s takovou parádou jak to umí myslivci nebo hasiči, ale i přítomnost a myšlenka udělá svoje. Tímto paní Hašové ještě jednou děkujeme za vše, čím nám byla. Takový je život.

Březen však velmi ovlivnila epidemie koronaviru, to čeho jsme se všichni obávali se přiblížilo na tolik, že byl omezen veškerý život, nejen náš, ale celé republiky. Dlouho plánovaná návštěva sklípku s hasiči byla den před odjezdem zrušena a odložena na neurčito. Nikdo nevěděl, co nás čeká. A také před námi stála velká výzva jménem roušky. Jejich zoufalý nedostatek a snaha ochránit aspoň tu naši vísku dala dohromady naše šikovné švadlenky, které neúnavně šily a šily, po práci, v noci, po večerech. A tak se nám podařilo zásobit celou obec dvěma kusy roušek. Leni, Iri, Peti, Heli, Marci, Alenko a všechny ostatní švadlenky srdečně díky. Dobrá věc se podařila a my jsme, alespoň pro tuto vlnu epidemie Zámrsky ochránily.

Tak klidné Velikonoce nikdo z nás nezažil a jen díky našim partnerům, dědečkům či synům jsme ani jedna neuschnuly. I o klapotání jsme málem přišli. Naštěstí chytré hlavy vymyslely, že na svých zahradách přece můžeme klapotat o sto šest, tak děti tento zvyk každé zvlášť u svých domovů udržely. A bylo moc krásné slyšet i v brzkých ranních hodinách klapotky ze všech stran Zámrsk.

Dlouho se nic nedělo, až se nám začalo stýskat, přece jen jsme zvyklé na úzký kontakt, už aby bylo léto a ta hrůza skončila.

Podařilo se, vše se na chvíli v dobré obrátilo a my si mohli trochu s příchodem léta vydechnout. A že byl po kultuře a zábavě veliký hlad. S radostí jsme navštívili sousední Skaličku, která ten čas ničeho rozčeřila venkovní zábavou s kapelou Takzatrup. Účast byla hojná, a tak vytížený autobus z Kelče pamatují už jen naši senioři. I cesta zpět byla velmi zábavná. Silnější ochraňovali slabší kusy, a jak bývalo vždy dobrým zvykem ti co šli společně tam museli i zpátky. Někomu to šlo lépe a někomu hůře, přesto všichni zdárně posilněni zážitky došli do svých domovů.

Jak se v Zámrskách nic pořádně nedělo, podařil se nám majstr štych a to zvládat 3 akce najednou. 1. srpna jsme se tedy zapotily opravdu všechny a nejen díky počasí. Své životní jubileum oslavila naše čestná členka Maruška Oravová, a co by to měla za narozeniny, kdybychom jí nepomohly a kdyby přišla o pověstnou scénku. Domů už odcházela jako korunovaná melounová královna toho druhu první. Život si ale nevybírá a tak uprostřed dědiny probíhalo smuteční rozloučení s paní Hašovou naší nejstarší obyvatelkou a na hřišti a kolem něj se hemžily děti na medové stezce. V Zámrskách to tedy hučelo jako v úle na všech koncích. Takovou všehochuť jsme tady ještě neměli. Ale i to jsme bravurně díky perfektní koordinaci a spolupráci zvládly na výbornou.

Léto je ve znamení letního kina, to máme velmi rády a po zrušení kelečského promítání kvůli počasí neváhaly jsme ani chvilku a vyrazily s protějšky do Hustopeč na 3Bobule. Česká komedie zámecké prostředí a legrace, večer jak má být a v Hustopečích zdaleka neskončil.

Dne 29.srpna se z Žen stala banda zajíčků, která svým tanečkem potěšila našeho myslivečka Pavla Vinklárka u příležitosti jeho kulatin. Troufáme si říct, že takový úlovek ještě neměl a ani mít nebude. Jsme hold holky všestranné.

Než jsme se nadály, prázdniny tohoto divného roku byly fuč a nás čekalo rozloučení s nimi. Tentokrát velmi netradičně a konečně jsme si to užili i my dospělí. 4.září večer všechny přítomné hlavy na hřišti upíraly zraky na oblohu a s odborným výkladem pracovníků hvězdárny z Valašského Meziříčí jsme pronikali do tajů vesmíru. Počasí vcelku přálo a všechny nás to bavilo, akce se protáhla až do pozdních nočních hodin.

Hned 5.9. jsme si nenechali ujít poslední letní zábavu pod širým nebem a to tentokrát v Něměticích. Bylo krásně, i když lilo jako z konve a ten pohled na do niti promočenou mládež zpívající lidové písně byl k nezaplacení, i to pivo se dá odnést pod deštníkem. Tak nás to počasí vůbec nerozhodilo. Bůh ví kdy, se tak potkáme zase.

A protože jsme se letos tak málo viděli, založili jsme téměř turistický spolek. Hrdě se naše výprava shromáždila u kaple, kde taky jinde, zdokumentovali jsme přítomné, jak vypadali před výstupem na horu. Zámrsky si daly za cíl 12.9. pokořit Lysou horu. Cesta byla veselá, rychlá a náročná, ale Zámršťák se nevzdává, a tak jsme tento vrchol pokořili všichni. To bylo radosti i cestou domů. Tak snad těch vrcholů pokoříme ještě více.

Nutno říci, že co se týče sportu nezahálíme, i nadále funguje náš volejbalový tým, který dokonce absolvoval jeden přespolní zápas. Nevedli si vůbec špatně a my se všichni těšíme na jejich další výkony. My co nehrajeme jim hrozně moc fandíme. Tak jen tak dál.

Jojo, říjen a zase ty volby 2. a 3.10. a 16. a 17.10. naše zdravé jádro kontrolovalo zdárný průběh voleb v naší obci. Neděláme to poprvé tudíž ani letos nás nic nepřekvapilo a vše proběhlo v pořádku. Jen s těmi rouškami, rukavicemi a litry desinfekce to bylo takové jiné. Více jak volební zákon na voliče číhaly hygienické pokyny ve všech koutech. No co naplat, nedá se nic dělat bezpečnost především.

Povedlo se také improvizovaně uspořádat 10.10. drakiádu, kde bylo více dospělých jak dětí, ale to nevadí, kdo si hraje nezlobí.

Co čert nechtěl zase řádí korona asi nabrala druhý dech a s ním přišlo další omezování. Oblíbený lampioňák být nemohl, tak se díky Aničce a Markétce možná naší budoucí generaci Žen, změnil v lampiónovou stezku s úkoly. Teta Lenka tomu dala formu a řád a stezka byla na světě. Nutno říci, že byla parádní a prošli si ji malí i velcí několikrát. Dokonce jsme inspirovali i okolní vesnice a prošly jí i děti z okolí. Možná by nebylo od věci příště udělat i slivovicovou stezku pro dospělé.

I strom jsme rozsvítili netradičně individuálně, i to vymyslely naše moudré hlavy. Hrající koledy papírové baňky na přání a stromek byl nazdobený jedna dvě. I takové rozsvěcení mělo své kouzlo.
Chybička se sice vloudila v podobě nesvítícího stromku, což první příchozí zachránili a zapojili světla do elektřiny a mohli si tak rozsvícení odpočítat. No nebývalá romantika.

Vánoce na krku, adventní koncert byl zrušen, ale o koledy o ty jsme se nenechali připravit. 9.12. spolu s rozhlasem zazněly koledy také individuálně, zpívalo se co nám síly stačily. Svařák měl, kdo si ho navařil a u Vozáků i několikrát došel. Což jsme si my u pouštění rozhlasu nemohli dovolit. Ale zaplať Pán Bůh aspoň za to.

Silvestr jsme povětšinou trávili doma se svými blízkými ani fotbálek a poslední grilovačka na hřišti se nesměla konat. Ale co, hlavně zdraví.

Není toho pravda málo, i když nám vše zakázali. Až se samy divíme, kolik jsme toho stihly. Děkujeme všem Ženám za ochotu, píli a pracovitost i v tomto nelehkém roce. Děkujeme všem účastníkům a přátelům našeho spolku za podporu a každou pochvalu, moc si toho vážíme. Děkujeme našim hasičům za výbornou spolupráci a věříme, že to tak bude i nadále. Děkujeme našim rodinám za toleranci a podporu bez vás a vaší podpory bychom nemohli dělat nic z toho, co děláme.

A co na závěr. Popřejme si hlavně hodně zdraví, to je to nejcennější, hodně elánu a sil a doufejme, že v tomto roce se budeme potkávat více a jen při samých příjemných událostech.

 


Helča a Zdenča


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg