Zámrské hody - Hranický denník



Zámrské hody

                Ve dnech 27. - 28.září 2014 to v Zámrskách po kratší odmlce opět ožilo. Již dvanáct let k naší obci neodmyslitelně patří kaple sv. Václava vysvěcená 28. září 2002, a tak na tento den připadají Zámrské hody.

V letošním roce spojily síly obecní spolky a samotná obec, a za podpory MAS HRANICE uspořádaly pro tyto dny bohatý program. Práce to byla mravenčí a zdlouhavá, ale vcelku úspěšná.

V sobotu 27.září nás sice trápilo z prvu počasí, chladno, mlha i drobný déšť, ale vše se odpoledne v dobré obrátilo a sluníčko přece jen vysvitlo a přilákalo naše občany do kulturního domu, kde se celý dvou denní program odehrával. Ve 14:00 hod. se pro širokou věřejnost otevřela dlouho a pečlivě připravovaná výstava historických i současných fotografií ze života Zámrsk pod názvem Zámrsky v proudu času. Každý si zde našel to své, příbuzné, známé, často i sebe sama, hojně se tu vzpomínalo a z lidí byla cítit taková příjemná nostalgie, někteří návštěvníci nám  i doplnili chybějící popisky či opravili chybky. Téměř každý rád zalistoval obecní, hasičskou i kulturní kronikou. Atmosféru výstavy dokreslily myslivecké trofeje a fotografie našich dětí, které posílaly do soutěže Zámrsky, jak je vidím já. O vítězi rozhodovala široká veřejnost svými hlasy. Celé odpoledne až to pozdních večerních hodin program doprovázela směsice hudby kapely Nejistota z Hustopeč nad Bečvou, která potěšila nejednoho posluchače. Děti, a že jich tu nebylo málo,se doslova vyřádily na skákacím hradě se skluzavkou v podobě hasičského auta, a když je to hopsání unavilo zasedly do dětského koutku, kde na ně čekalo malování, perličkování, hračky i hry. Pan Miroslav Pavlů, zabývající se erbovnictvím a historií nás na chvíli posadil s poutavým vyprávěním o historii Zámrsky, o tom jak vznikal náš obecní znak i prapor, zodpověděl zvídavé otázky posluchačů a mně osobně zahřálo u srdce, že naše vesnice, byť maličká, má přesto velkou tradici a dlouhou historii, kterou ještě nikdo bohužel nesepsal. Snad se dočkáme, někdy...No a bez občerstvení to v Zámrskách prostě nejde. Tentokráte to v našem kiosku, pod velením hasičů, zavonělo zabijačkovými specialitami. Nechyběla tlačenka, jitrnice, škvarky v sádle,no samé dobroty. Myslivci připravili výborný srnčí guláš, který přišel k duhu snad každému a naše Ženy v akci zase myslely na milovníky sladkostí, zákusky ke kávičce, tyramisu a nechybělo ani svařené víno pro zahřání. Prostě co hrdlo ráčí. Den se protáhl do pozdních nočních hodin, ale nás čekalo vyvrcholení hodů, neděle.

Nedělní ráno plné sluníčka, to už byl lepší začátek. Sešli jsme se u Hasičské zbrojince, kde nám čekání na slavnostní průvod zpestřila hudbou dechová kapela z Kelče. Otec Jan, náš pan farář bohužel, po úrazu do průvodu nemohl přijít, a tak jsme se mu vydali vstříc za zvuku pochodu jen s obecním praporem a hasiči ve slušivých uniformách. Slavnostní mši svatou doprovodila svým zpěvem kelečská schólla a výborné koláčky a věnečky podávané před kaplí na závěr. Průvod se seřadil a vydal se s hudbou do kulturního domu,kde měly hody vyvrcholit. Po výborném řízku s bramborovým salátem nám odpoledne vyhrávala Kelečská kapela známé lidové písně, a tak nám to odpoledne příjemně a vesele přešlo k večeru a závěru akce. Plní dojmů i zážitků jsme se tedy ubírali unavení k domovům. Tak snad zase příště.

Chtěla bych touto cestou poděkovat všem oraganizátorům hodů. Spolku dobrovolných hasičů Zámrsky, bez kterých by to nešlo, Mysliveckému sdružení Doubek, za pomoc a ochotu i výborný guláš. Ženám v akci za píli a pracovní nasazení, panu Radovanu Schmuckerovi, za všechny fotografie a práce kolem, obecnímu úřadu a zastupitelstvu za zastřešení akce a hlavně za podporu MAS HRANICKO jehož infokoutek nás provázel po oba dny. Díky občanům za zapůjčení fotografií, ženám za napečení koláčků. Prostě všem co se podíleli i zúčastnili díky díky díky. Moc si toho vážíme.

 

                                                                                                                             Zdeňka Hašová


Komentáře


  • 8. 10. 2014 9:39
    Radovan Schmucker
    Poděkování

    Děkuji za krásně prožitý víkend v Zámrskách!


  • 8. 10. 2014 11:06
    Zdeněk Vozák
    Pochvala

    Dobrý, ještě byste mohli rozpohybovat ty obecní stránky...:-)


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg