Shrnutí roku 2017



Ženy v akci a rok 2017
Po perném prosinci nás čekala příjemná změna v podobě pozvání na výroční valnou hromadu sboru dobrovolných hasičů 13. 1. 2017. Té se účastníme velmi rády, poněvadž nic neorganizujeme a jen posloucháme chválu i od okolních sborů. Je to velmi příjemné. Tímto hasičům děkujeme za milé pozvání a příjemně strávený večer.
Dne 21. 1., nás čekal nástup v plné polní, abychom pomohli našim hasičům s tradičním maškarním plesem. Téma kalendář jsme doplnily vlastnoručně vyrobenými tričky s vytrženým listem kalendáře. I přes menší účast dětí kvůli chřipkové epidemii byla akce úspěšná.
Začátek roku samozřejmě patří plesové sezóně. Některé z nás se zúčastnily farního plesu v Kelči. Po dlouhé době jsme provětraly plesové róby a oprášily taneční kroky. Perličkou bylo, že cenu co jsme věnovaly do tomboly, vyhrála Helča zase zpátky.
Jarní dílničky se nesly v duchu, pleteme z proutí. Pod taktovkou Pavly Honešové a pod našima rukama vznikly během tří nedělí proutěné kytičky, košíčky, hnízdečka, koule a na závěr i jehlany. Ověřily jsme si, že umíme plést i bez jehlic či háčků.
Březen byl velmi pilný a kulturní, kromě zmíněných dílniček, část z nás navštívila představení divadla Ventyl jménem Dva nahatí chlapi. Ještě, abychom u tohoto tématu chyběly. Divadla není nikdy dost, a tak jsme si vyjely jako již tradičně do Prahy na muzikál. Tentokrát na Ples upíru, a že to byl zážitek. Můžeme vřele doporučit!
V rámci naší výborné spolupráce s našimi hasiči se stává tradicí pálení čarodějnic spojené s prvním kolem soutěže v požárním sportu, tentokrát 30. 4. I přes chladné počasí vše proběhlo ke spokojenosti všech. Vypít se vše vypilo a o jídle nemluvě.
Pomáhat a chránit, letošní téma dětského dne. I bez účasti Policie ČR jsme to zvládli s bravurou a ku spokojenosti všech dětí. Počasí nám přálo, dětí přišlo taky požehnaně, co dodat další úspěšná akce ve spolupráci s hasiči. I fotbalový zápas Ženatí versus Svobodní se bez nás neobešel, půjčily jsme své muže a některé i syny.
29. 7., byl dnem tradičního turnaje 4 obcí, zúčastnily se týmy Skalička, Těšice, Komárovice a naši borci. Ani zde jsme nechyběly, ať už jako pomocné síly, či dozor u skákacího hradu nebo jen jako fanynky. Jak dospělých, tak i dětí.
Možná, že se nám letos podařilo založit novou tradici, protože naše Zdenča je akční na více frontách, táhneme tu pomyslnou káru s ní. Do ledasčeho nás namočí. Některé z nás totiž v kostele uvidíte jen před poutí, a to uklízet. U příležitosti 150. výročí posvěcení kapličky se u ní po letech konala mše sv. a věříme, že nebyla poslední.
Léto uteklo jako voda a nadešel konec prázdnin. Není sice co slavit, ale i tak mnozí z nás zavítali na hřiště. První termín loučení s prázdninami nevyšel, počasí hold neporučíme. Na podruhé už to vyšlo. Vyráběli jsme trička technikou savování a i přes smutek dětí ze začátku školního roku bylo veselo až do večera.
Nejvíce práce a starostí tradičně máme s Poutí na sv. Václava. Pod vedením naší budoucí čestné členky paní Palové jsme vypulírovaly kapli, provedly návštěvníky. Je to sice k nevíře, ale i v Zámrskách se občas objeví nějací turisti. Byli velmi spokojení, dostali výklad i chlebíčky a myslím, že na nás jen tak nezapomenou. Tolik žen s košťaty se prý jen tak nevidí. Samotná pouť proběhla téměř luxusně, jednak přispělo nádherné počasí, a také věhlas naší Zámrské kavárny, která jíž po několikáté sídlila v hasičárně. Pekařky nám napekly, pivo i slivovice tekla proudem. Malá výstavka u kapličky i galerie na šňůře splnily nad míru naše očekávání. Pohoda jen to hvízdne.
Být? Či nebýt? To otázka. Na pořad dne proto přichází, již několik let očekávaná hodová zábava. Kulturák praskal ve švech, Ervin s kapelou hrál jak o život a Zdeňa s Pepou u vstupného nenechali proběhnout ani myš. Bar byl průběžně doplňován z domácích zdrojů celé obce. Toník se měl ve výčepu co ohánět. No, tak vypité Zámrsky nikdo z nás nepamatuje.
Jako odpočinkovou akci, tzv. za odměnu jsme se zúčastnily tradiční hodové zábavy sousedních Němetic. Konečně jsme v baru stály na té správné straně.
V předvečer státního svátku 28. 10. prošel Zámrskami lampiónový průvod v naší režii, položili jsme věnec k pomníku padlých, zapěli hymnu a nechyběla ani promítaná pohádka pro děti.
Listopad, tak ten byl ve znamení samých kulatin a tudíž i oslav. Naše Zdenička oslavila krásné, teprve 30. narozeniny. A u toho jsme samozřejmě nemohly žádná chybět! Trošičku jsme si z ní udělali prču a korunovali ji královnou všech i pro tu příležitost právě vzniklých Zámrských spolků. Náramně jsme si to s ní užily.
Beseda s důchodci není až tak naše akce, ale i tam přikládáme ruku k dílu zvláště, když naše předsedkyně je také členkou zastupitelstva. Hold, musíme si pomáhat.
Když slaví naše první dáma, to nemůže být jen tak. Kam se hrabe Zemanová, Klausová i Havlová na naši paní Palovou nemá ani Trampová. Kulturák jsme zkrášlily nejen novými záclonami, ale i našimi hereckými výkony. Žádné narozeniny se prostě bez pověstné scénky neobejdou. Udělily jsme s paní místostarostkou historicky první řád vařečky zlaté a zorganizovaly vystoupení na MDŽ. Paní Palovou jsme přijaly za čestnou členku našeho spolku.
Naše Peťa Perutková a potažmo i Irča Vinklárková si na svá bedra vzaly předvánoční dílničky. Rozhodly se nás zase přiučit něčemu novému a zabavit nám děti. Zákusečky, kafíčko, svařáček, a tentokrát i višňovka od holek z Hustopeč nám zpříjemnily tvořivé odpoledne a adventní čas mohl začít. Zúčastnily jsme se také rozsvěcování vánočního stromu a přispěly nějakou tou dobrotou.
Své zástupce máme i při poslední leči, kterou pořádají naši myslivci. Účastníme se moc rády, jen z Marcely se letos stal inventář kulturáku. Pomáhala, kde se dalo a stále. Za to jí moc děkujeme.
Kdo ještě nebyl vánočně naladěn, mohl to napravit svou účastí na adventním koncertu v kapli. Tentokráte nám zazpíval sbor sv. Huberta z Loučky. I zde jsme nechyběly.
Naší srdcovou záležitostí je vámi oblíbené Česko zpívá koledy. Nestojí to moc námahy, ale je to příjemně a vesele strávený čas s vámi.
Dne 29. 12., proběhlo naše první ukončení roku. Navštívily jsme v plném počtu naši nově otevřenou hospůdku a oficiálně přijaly nové členky. Jsou jimi Peťa Štrálová a Alča Trlifajová. Takže je nás už deset. To nepočítám čestnou členku paní Palovou a jediného muže mezi ženami v akci Šmukyho. Nálada byla výborná a veselá, možná i hravá. A do nového roku jsme si daly předsevzetí, že se budeme takto potkávat častěji. Není totiž všechno jen o práci.
Poslední den v roce nemůže chybět tradiční silvestrovský fotbálek a samozřejmě my na něm. Fanoušci a konzumenti jsou také potřeba. A nakonec jak jinak strávit poslední den v roce než v dobré společnosti. Svařák, čaj i nějaká ta klobáska se vždy najde, takže nás neodradí ani nepřízeň počasí. Silvestr v KD se letos nekonal, ale i přes to takový malý improvizovaný a trošku putovní proběhl.
Co na závěr, to byl v kostce náš rok. Když dáváme souhrn dohromady, vždy se zhrozíme, kolik toho za ten rok vlastně bylo. A to je dobře. Někdy nám jde hlava kolem a naši rodinní příslušníci to s námi nemají lehké, ale děláme to rády a s vervou.
Tímto děkujeme všem členkám za práci, čas i píli. Neutuchající dobrou náladu a co dodat. Do nového roku hodně zdraví a elánu. Ženy jen tak dále!
Poděkování patří také všem, co nám v naší práci pomáhají, zvláště našim hasičům, našim rodinným příslušníkům, všem pekařkám, zastupitelstvu a vám všem co navštěvujete naše akce.

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

IMG_20200117_191509.jpg

Jedna z příprav pyžamového bálu

Zajíčci na tahu11. Ženy foto.jpg

 

 

Video z koncertu Dámského tria

Largo z 9.symfonie A. Dvořáka
small004[3].jpg